Cum își definesc companiile codurile de conduită?
Pe plan intern, un cod de conduită pune la dispoziţia companiei o filozofie corporativă; la nivel extern, demonstrează clienților valorile companiei. Principiile de bază definite în mod ferm în domenii precum securitatea ocupațională și sustenabilitatea mediului consolidează integritatea și credibilitatea mărcilor și asigură avantaje competitive imense. TÜV Rheinland sprijină companiile în elaborarea și implementarea unui cod de conduită aplicabil întregului lanț de aprovizionare. Reinhard Bier de la TÜV Rheinland din Köln este Managerul nostru global de proiect pentru servicii de audit al lanțului de aprovizionare, experimentat în ceea ce privește codurile de conduită.
Domnule Bier, ce înseamnă de fapt un cod de conduită pentru o companie?
Pe plan intern, un cod de conduită oferă companiei o filozofie corporativă; pe plan extern, arată clienților ce reprezintă acea compania. Principii de bază solide în domenii precum securitatea ocupațională și sustenabilitatea mediului întăresc integritatea și credibilitatea mărcilor și asigură avantaje competitive imense.
Cu ajutorul auditurilor, investigăm dacă furnizorii clienților noștri respectă codul de conduită.
Reinhard BierCe rol joacă TÜV Rheinland în formularea codurilor de conduită?
La audituri, verificăm dacă furnizorii clienților noștri respectă codul de conduită. De asemenea, putem colabora cu companiile pentru a-și dezvolta propriile coduri de conduită pe baza liniilor directoare esențiale ale standardelor internaționale. Codurile de conduită ale companiilor reprezintă alternative personalizate la calitatea de membru al unei inițiative existente, cum ar fi inițiativa privind respectarea standardelor sociale în afaceri - BSCI sau SEDEX (practici etice in afaceri în lanțul de furnizori).
Cum își elaborează o companie propriul cod de conduită?
În primul rând, este nevoie să definească toate domeniile pe care trebuie să le acopere acest cod. Începem cu documentele existente deoarece, în general, companiile dispun deja de directive interne. Astfel, întrebarea de bază este: cum poate o companie să se asigure că și furnizorii săi respectă cerințele pe care le impune cu privire la activitatea proprie? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să analizăm cu precizie structura de aprovizionare a companiei. Cât de mulți furnizori are, în ce țări își au sediul acești furnizori și care sunt aspectele relevante din punctul lor de vedere?
Cum se asigură TÜV Rheinland că furnizorii respectă codul de conduită?
După ce a fost formulat propriul cod de conduită al companiei, trebuie definite procedurile de audit corespunzătoare. Lucrăm cu clientul pentru a defini procesul și frecvența de auditare. Care sunt criteriile care trebuie aplicate în cadrul auditurilor? Care puncte ar trebui raportate fără întârziere? Cum ar trebui structurat raportul? Care sunt soluțiile la care ar trebui să conducă auditul? După definirea acestor aspecte, furnizorii trebuie să semneze codul de conduită și să accepte auditurile noastre - deoarece un client responsabil din punct de vedere social nu ar trebui să se bazeze doar pe o simplă semnătură.
Cum este elaborat un program de audit pe baza codului de conduită?
În plus față de acordul inițial cu clientul, ținem cont și de experiența noastră anterioară și adaptăm programul de audit în funcție de circumstanțe. Rapoartele pot fi, de asemenea, structurate în funcție de solicitările clienților. Putem avea rapoarte simple, generale, al căror scop este de a stabili dacă un audit s-a finalizat cu succes sau nu, sau rapoarte detaliate care se concentrează pe aspecte precum siguranța ocupațională sau sustenabilitatea mediului, ceea ce ajută companiile să-și identifice punctele slabe și stabilească un plan de măsuri în domeniile critice.
Cum asigură aplicarea unui cod de conduită un succes sustenabil în afaceri?
Pe lângă îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului și prevenirea accidentelor, putem demonstra și creșterea succesului în afaceri. Anumite companii, care dispun de propriile coduri de conduită și ale căror lanțuri de aprovizionare le audităm, sunt listate în clasamentele internaționale ale operațiunilor comerciale sustenabile, cum ar fi indicele de sustenabilitate Dow Jones. Având un standard ridicat, se deschid noi relații de afaceri și opțiuni de tranzacționare.
- Lexicon