current language
disponibil în următoarele limbi:
sau selectați site-ul dvs. TÜV Rheinland
Codurile de conduită | TÜV Rheinland

Cum își definesc companiile codurile de conduită?

TÜV Rheinland Reinhard Bier
Reinhard Bier - Manager Global de proiect pentru servicii de audit al lanțului de aprovizionare

Pe plan intern, un cod de conduită pune la dispoziţia companiei o filozofie corporativă; la nivel extern, demonstrează clienților valorile companiei. Principiile de bază definite în mod ferm în domenii precum securitatea ocupațională și sustenabilitatea mediului consolidează integritatea și credibilitatea mărcilor și asigură avantaje competitive imense. TÜV Rheinland sprijină companiile în elaborarea și implementarea unui cod de conduită aplicabil întregului lanț de aprovizionare. Reinhard Bier de la TÜV Rheinland din Köln este Managerul nostru global de proiect pentru servicii de audit al lanțului de aprovizionare, experimentat în ceea ce privește codurile de conduită.

Domnule Bier, ce înseamnă de fapt un cod de conduită pentru o companie?

Pe plan intern, un cod de conduită oferă companiei o filozofie corporativă; pe plan extern, arată clienților ce reprezintă acea compania. Principii de bază solide în domenii precum securitatea ocupațională și sustenabilitatea mediului întăresc integritatea și credibilitatea mărcilor și asigură avantaje competitive imense.

Cu ajutorul auditurilor, investigăm dacă furnizorii clienților noștri respectă codul de conduită.

Reinhard Bier

Ce rol joacă TÜV Rheinland în formularea codurilor de conduită?

La audituri, verificăm dacă furnizorii clienților noștri respectă codul de conduită. De asemenea, putem colabora cu companiile pentru a-și dezvolta propriile coduri de conduită pe baza liniilor directoare esențiale ale standardelor internaționale. Codurile de conduită ale companiilor reprezintă alternative personalizate la calitatea de membru al unei inițiative existente, cum ar fi inițiativa privind respectarea standardelor sociale în afaceri - BSCI sau SEDEX (practici etice in afaceri în lanțul de furnizori).

Cum își elaborează o companie propriul cod de conduită?

În primul rând, este nevoie să definească toate domeniile pe care trebuie să le acopere acest cod. Începem cu documentele existente deoarece, în general, companiile dispun deja de directive interne. Astfel, întrebarea de bază este: cum poate o companie să se asigure că și furnizorii săi respectă cerințele pe care le impune cu privire la activitatea proprie? Pentru a răspunde la această întrebare, trebuie să analizăm cu precizie structura de aprovizionare a companiei. Cât de mulți furnizori are, în ce țări își au sediul acești furnizori și care sunt aspectele relevante din punctul lor de vedere?

Cum se asigură TÜV Rheinland că furnizorii respectă codul de conduită?

După ce a fost formulat propriul cod de conduită al companiei, trebuie definite procedurile de audit corespunzătoare. Lucrăm cu clientul pentru a defini procesul și frecvența de auditare. Care sunt criteriile care trebuie aplicate în cadrul auditurilor? Care puncte ar trebui raportate fără întârziere? Cum ar trebui structurat raportul? Care sunt soluțiile la care ar trebui să conducă auditul? După definirea acestor aspecte, furnizorii trebuie să semneze codul de conduită și să accepte auditurile noastre - deoarece un client responsabil din punct de vedere social nu ar trebui să se bazeze doar pe o simplă semnătură.

Cum este elaborat un program de audit pe baza codului de conduită?

În plus față de acordul inițial cu clientul, ținem cont și de experiența noastră anterioară și adaptăm programul de audit în funcție de circumstanțe. Rapoartele pot fi, de asemenea, structurate în funcție de solicitările clienților. Putem avea rapoarte simple, generale, al căror scop este de a stabili dacă un audit s-a finalizat cu succes sau nu, sau rapoarte detaliate care se concentrează pe aspecte precum siguranța ocupațională sau sustenabilitatea mediului, ceea ce ajută companiile să-și identifice punctele slabe și stabilească un plan de măsuri în domeniile critice.

Cum asigură aplicarea unui cod de conduită un succes sustenabil în afaceri?

Pe lângă îmbunătățirea condițiilor de muncă ale personalului și prevenirea accidentelor, putem demonstra și creșterea succesului în afaceri. Anumite companii, care dispun de propriile coduri de conduită și ale căror lanțuri de aprovizionare le audităm, sunt listate în clasamentele internaționale ale operațiunilor comerciale sustenabile, cum ar fi indicele de sustenabilitate Dow Jones. Având un standard ridicat, se deschid noi relații de afaceri și opțiuni de tranzacționare.

Afișeaza tot Ascunde tot

Codul de conduită

Este logic ca o companie să dispună de propriul cod de conduită dacă dorește să depășească standardele existente sau să se concentreze pe anumite aspecte. De exemplu, în sectorul farmaceutic, accentul ar putea fi acordat instruirii în domeniul manipulării materialelor periculoase. În acest domeniu, liniile directoare existente nu acoperă toate aspectele legate de siguranță. Pentru companiile cu astfel de cerințe speciale, nu este suficient să se alăture unei inițiative. Definirea unor standarde proprii pentru parteneriatele cu furnizorii minimizează riscul de incidente din lanțul de aprovizionare. De asemenea, este utilă și asumarea unei poziții de pionierat înainte ca legislația naţională să definească noi standarde, de exemplu în ceea ce privește cerințele de raportare în domeniul CSR (punerea la dispoziție a informațiilor nefinanciare). În plus, prin formularea unor coduri de conduită mai stricte, companiile se pot distinge în raport cu competitorii – iar acest lucru reprezintă un pas important către obţinerea unei poziţii de lider de piaţă.

Un plan de acțiuni corective

Companiile trebuie să definească priorități pentru auditurile lor - de obicei, acestea dispun de un număr mare de furnizori - iar primele audituri trebuie realizate cu privire la furnizorii care prezintă cel mai mare risc. După audit, colaborăm cu furnizorul pentru a elabora un plan de acțiuni corective care să precizeze care dintre abaterile de la standard trebuie corectate şi până când, precum și data la care trebuie efectuat un audit ulterior.

Hotspots

Ce standarde existente ar trebui să includă o companie în codul său de conduită? Ar trebui să efectueze inițial o „analiză hotspot” pentru a afla exact unde sunt localizate punctele cu cel mai mare risc în lanțul de aprovizionare. De exemplu, problema muncii forțate are o prioritate mai redusă pentru un furnizor german în comparaţie cu furnizor dintr-o țară cu risc ridicat. Siguranța ocupațională reprezintă o problemă importantă pentru companiile care derulează operațiuni extinse de depozitare. Dacă o companie dorește să se concentreze asupra unei activități echitabile și sigure, trebuie să ia în considerare codurile de conduită etice și sociale existente, cum ar fi Declarația Universală a Drepturilor Omului a Organizației Națiunilor Unite sau Convențiile Organizației Internaționale a Muncii (OIM). ISO 14001 reprezintă unul dintre standardele recomandate pentru problemele de mediu. Companiile pot folosi secţiuni de reglementări de natura celor menţionate pentru a-şi elabora propriul cod de conduită.

Descărcări

Luați legătura cu noi pentru mai multe informații despre auditurile sociale la furnizori

Luați legătura cu experții noștri pentru o ofertă

Serviciile noastre de audit social la furnizori

Evaluarea furnizorilor prin intermediul auditurilor amfori BSCI

Evaluarea furnizorilor conform codului de conduită amfori BSCI

Avantaje competitive oferite de evaluarea furnizorilor conform codului de conduită amfori BSCI.

mai mult
Subiect Supplier evaluation with amfori BSCI Audits

Competitive advantages through a supplier evaluation according to the amfori BSCI Code of Conduct.

Subiect PSCI Audit Program

Supply chain auditing services based on the pharmaceutical industry’s sustainability standards.

Subiect SA8000

Gain a competitive edge through socially responsible leadership.

Subiect Sedex Audit (SMETA)

Document your social and ethical commitments with our Sedex audit in the widely-used SMETA format.

Subiect DETOX for Fashion Supply Chains

We test and train to support fashion industry’s voluntary compliance to the Greenpeace DETOX campaign. and the broader sustainability goals.

Subiect ASI Certification

ASI certification demonstrating the sustainable fabrication of aluminum products.

Subiect Responsible Business Alliance (RBA)

Our RBA audit helps the electronics industry improve social responsibility and safety performance.

Subiect ICS (Initiative for Compliance and Sustainability)

We are ICS accredited, providing professional social auditing services to clients worldwide.

Subiect WRAP Certification

Internationally recognized WRAP certification for export of products to US and other global markets.