Auditurile sociale la furnizori: siguranţa pe primul loc
O discuție despre legătura dintre responsabilitate socială și sustenabilitate
Un audit social la furnizor are multiple avantaje: reducerea riscului, valoarea adăugată a brandului TÜV Rheinland, avantajul competitiv. În cadrul unui interviu, Frank Dorssers, vicepreședinte Global Field Manager la TÜV Rheinland, explică modul în care se desfășoară un audit și care sunt potenţialele beneficii pe termen lung pentru o companie. Datorită poziției sale în cadrul companiei, interlocutorul nostru cunoaște toate legăturile dintre responsabilitate și sustenabilitate. Este responsabil în TÜV Rheinland pentru dezvoltarea și extinderea internațională a serviciilor de audit de secundă parte la furnizori încă din anul 2013. Colaborează cu inițiative precum amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative) și SEDEX (Supplier Ethical Data Exchange).
Domnule Dorssers, de ce ar trebui o companie să solicite un audit social la furnizorii săi?
Clienții noștri dispun de nenumărate opțiuni pentru procurarea bunurilor de care au nevoie. Este dificil să te asiguri că produsele în cauză sunt de calitate și că au fost fabricate în condiții de muncă echitabile, mai ales în situația în care un client iniţiază o relație de afaceri cu o companie situată la mare distanță. În plus, în numeroase situaţii, există un risc imprevizibil de producere a accidentelor. În astfel de cazuri, auditurile sociale asigură transparență, solicitând furnizorii să pună la dispoziție informații relevante. Auditurile creează astfel o relație bazată pe încredere între partenerii de afaceri. De fapt, înainte de toate, auditurile pot facilita încheierea propriu-zisă a unui parteneriat de afaceri. În anumite cazuri, companiile află doar în urma unui audit care este proveniența efectivă a produselor lor. Iar companiile care au o relaţie echitabilă cu propriii angajați obțin, de asemenea, îmbunătățirea calității produselor sau serviciilor lor. Și nu în ultimul rând, sustenabilitatea și responsabilitatea socială sunt din ce în ce mai importante pentru supraviețuirea companiilor pe piața internațională.
Cum poate o companie să identifice aspectele care necesită îmbunătățiri din partea furnizorilor, având în vedere și faptul că, uneori, lanțurile de aprovizionare sunt complexe?
Dacă o companie devine membră a unei inițiative precum amfori BSCI, poate verifica propriul său lanț de furnizori în baza de date amfori BSCI. În acest fel, află care dintre furnizorii săi nu a fost încă auditat și prin urmare, poate identifica acele aspecte care pot fi îmbunătățite în ceea ce privește HSE (sănătate securitate mediu) și CSR (responsabilitate socială corporativă). De asemenea, putem verifica ce calificativ a obținut furnizorul prin intermediul unui chestionar care poate avea la bază standardele specifice ale clientului sau pe cele internaționale. Suntem conștienți de aspectele cu risc ridicat din fiecare țară. De exemplu în Bangladesh este vorba despre discriminare la locul de muncă, iar în China despre programul de lucru. Auditorii noștri cunosc din experiență cum să organizeze auditurile pentru a monitoriza acești factori. În plus, auditurile pot fi extinse, de la caz la caz, de exemplu prin efectuarea unui audit de mediu în paralel cu auditul social.
Standardele sociale asigură condiții de muncă sigure și echitabile și, ca urmare, un avantaj competitiv.
Frank DorssersCum poate auditul să ofere unei companii un avantaj competitiv?
Auditurile de secundă parte la furnizori conform standardelor sociale se concentrează în primul rând pe îmbunătățirea siguranței angajaților și a condițiilor echitabile de muncă și nu neapărat pe succesul în afaceri. Acesta ar trebui să fie de fapt și obiectivul companiilor auditate. Și totuși, respectarea unui standard social recunoscut la nivel internațional poate oferi un avantaj competitiv. Furnizorii atrag noi clienți având dovada respectării unor cerințe specifice, iar companiile își consolidează integritatea și își pot comercializa produsele cu mai multă încredere în forțele proprii. Acest aspect se datorează faptului că majoritatea clienților acordă o atenție sporită produselor fabricate în condiţii echitabile și reputației unui brand.
Puteți să ne oferiți un exemplu de beneficiu pe termen lung obținut în urma efectuării unui audit?
Brandurile din sectorul vestimentar, în special firmele care comercializează produse la prețuri reduse, sunt criticate frecvent de ONG-uri sau de mass-media pentru condițiile de lucru inacceptabile din punct de vedere social. Cu privire la unul dintre clienții noștri au existat suspiciuni, fiind acuzat că achiziționează produse la furnizori la care există activități prestate de către copii. Compania solicitase cu ceva vreme în urmă audituri sociale la toți furnizorii săi, astfel încât a putut să pună la dispoziție informații referitoare la relațiile sale de afaceri. Astfel, a demonstrat că fabrica criticată nu era unul dintre furnizorilor săi. Mulțumită informațiilor complete rezultate în urma auditurilor, compania a avut posibilitatea de a demonstra că întreaga sa reţea de furnizori respectă cerințele de conduită etică adecvată. În cele din urmă, autorii criticilor au fost nevoiţi să îşi retragă acuzațiile.
Care sunt problemele cele mai des întâlnite la audituri?
Cea mai mare problemă întâlnită pe parcursul unui audit este verificarea programului de lucru. Este urmată de problemele privind sănătatea și securitatea ocupațională și protecția mediului, nu numai în ceea ce privește clădirile, ci și utilizarea echipamentelor, cum ar fi mașinile de cusut și îmbrăcămintea de lucru adecvată. Discriminarea există în special în industria textilă, în care femeile reprezintă aproximativ 80% din forța de muncă. Iar în multe companii, nu există forme de reprezentare a intereselor angajaților. În consecinţă, angajații nu îndrăznesc să-și exprime propunerile de îmbunătățire sau să formuleze critici care ar fi, la urma urmei, utile pentru companie. Investigăm și acest aspect.
După ce ați finalizat un audit, cum vă asigurați că sunt respectate cerințele standardelor?
Printr-o colaborare strânsă și obligatorie cu clientul și furnizorii săi. Auditorii noștri dau dovadă de o empatie deosebită atunci când informează o companie despre punctele critice. Lucrăm împreună cu clientul pentru a elabora un plan de acțiuni corective, iar în aceeași zi stabilim un termen până la care furnizorul trebuie să implementeze acțiunile corective și propunerile de îmbunătățire. Ulterior, verificăm conformitatea prin audituri de monitorizare.
Auditorii noștri sunt cei mai experimentați din întregul sector.
Frank DorssersDe ce ar trebui firmele să apeleze la TÜV Rheinland pentru efectuarea auditurilor?
Auditorii noștri își actualizează continuu abilitățile, își desfășoară activitatea în întreaga lume și își împărtășesc experiențele anual. Sunt acreditați să efectueze audituri conform tuturor standardelor sociale internaționale, dar și alte audituri definite concret în timpul unei întâlniri cu clientul - de exemplu, protecția mediului sau manipularea substanțelor chimice. Acest demers asigură economii de timp și bani. Putem demonstra că auditorii noștri în acest domeniu care a fost creat în urmă cu 20 de ani, au o experiență medie de zece ani. Acest aspect le asigură calitatea de cei mai experimentați auditori din acest sector.